1 de des. 2014

Revistes, Blogs i Webs d'Associacions, col·lectius, especialistes i empreses sobre arquitectura i disseny sobre l'educació i la infància



[Presentacions extretes dels seus propis blogs i webs] 

Archkids (Madrid)


Arquitectura, urbanisme i disseny infantil innovadors. Escoles, escoles bressol, parcs de jocs, biblioteques, restaurants, parcs temàtics, hotels, espais comercials. 

Arquikids (Barcelona)


Organització que ofereix programes i activitats educatives en l’àrea d’arquitectura i disseny per a joves i infants de totes les edats. “A través del joc i l’observació descobrim els fenòmens de l’arquitectura. Aprendre a través del disseny ens permet entendre, pensar i desenvolupar projectes propis. Demana que investiguem, imaginem i opinem.”

Pinterest de Arquikids

Arquect (Barcelona) 


Projecte de divulgació de l’arquitectura a la ciutat, des d’un vessant sostenible. Difon la cultura arquitectònica entre “no-arquitectes” de qualsevol edat i perfil social, contribuint a la reflexió sobre l’entorn construït i apropant la ciutat als seus ciutadans de forma senzilla i amena. 

Construint a la sala (Barcelona) 


Associació sense ànim de lucre formada per professionals de diversos àmbits que tenen un interès comú en el món de l’arquitectura i l’educació. Organitzen anualment un taller d’arquitectura gratuït per a 600 infants al MNAC de Barcelona, on col·laboren més de 200 arquitectes, artistes, educadors i d’altres professionals que de forma voluntària treballen perquè els nens i nenes construeixin la maqueta temàtica de cada any. 

LaCol (Barcelona. Barri de Sants) 


Cooperativa de joves arquitectes que treballem amb l’arquitectura per a la transformació social, com una eina per a intervenir l’entorn proper de manera crítica. L’aportació de l’arquitecte es fa en el si del moviment urbà, com una peça més d’aquest moviment, ajudant a traduir inquietuds ciutadanes i plasmar-les sobre el paper, aportant criteris per a la definició d’objectius i d’estratègies, així com eines per definir i comunicar idees a través del dibuix, la representació gràfica, etc. 

El globus vermell (Barcelona)


Col·lectiu que té per objectiu formar una ciutadania crítica i exigent envers l’entorn construït. Vol fomentar el coneixement de la ciutat i l’arquitectura mitjançant l’elaboració i el disseny de tota mena d’activitats (tallers, visites guiades, itineraris urbans, debats, etc) que desperten la imaginació, la reflexió i el debat. Així mateix col·laboren en publicacions i esdeveniments que tenen l’entorn construït com protagonista. Els impulsors d’aquest col·lectiu són arquitectes que, des de fa anys, compaginen la feina pròpia de projectistes amb la de professors universitaris, gestors culturals i divulgadors del seu camp professional. 

Grupo de Trabajo Arquitectura, Infancia y Juventud del COAM (Madrid)


Grup de treball del Colegio Oficial de Arquitectos de Madrid, que pretén transformar la imatge que té la societat dels arquitectes i del fet arquitectònic i urbà. Treballa a partir de propostes que consegueixin un gran nivell de participació i que fomentin l’aprenentatge des del joc, l’experimentació sensorial dels infants i la reflexió dels adolescents. 

Chiquitectos (Madrid)


Projecte lúdic i educatiu per a despertar als infants l’interès per l’arquitectura, l’entorn, la ciutat i el desenvolupament sostenible. Els “Chiquitectos” perceben, exploren i investiguen i aprenen a observar des d’altres prespectives, a través de l’experimentació. I d’aquí surt el desig de modificar l’entorn.

Projecte: Palabras Ludo. Arquitecte: Paula Elgart, de Chiquitectos.

Designin Libraries (UK)


Organització sense ànim de lucre que proporciona una base de dades i un recurs en línia de lliure accés en benefici de la comunitat bibliotecària . La base de dades d'edificis proporciona un registre permanent dels projectes de construcció, rehabilitació, millora i ampliació de biblioteques al Regne Unit i Irlanda. 

Cuarto creciente. Arquitectura para la infancia (Sevilla)


Iniciativa de quatre arquitectes formades a la Universitat de Sevilla que s’uneixen l’any 2011 amb l’objectiu de treballar l’arquitectura per a la infància. Recolzant-se amb la investigació, la formació i la seva experiència com a mares, treballen, des d’un punt de vista crític, els tres espais principals on es mouen els infants: casa, escola i ciutat. 

Raons públiques (Barcelona)


Equip format per onze persones de diferents procedències i trajectòries amb un objectiu en comú: pensar i actuar per un altre model de construcció de la ciutat a través de projectes i activitats. Segons les característiques o necessitats de cada projecte que s’inicia es formen els equips de treball analitzant les competències de cada una de les integrants de l’equip. Com a àmbit territorial es centren principalment a la ciutat de Barcelona.

The third teacher (Chicago)


Consultoria de disseny educatiu. Equip multidisciplinari que dissenya entorns d’aprenentatge per a crear estratègies de canvi cultural, pedagògic i organitzatiu amb els seus clients. El disseny com a motor de canvi, a partir d’un procés que facilita converses holístiques i ajuda a posar de manifest els valors compartits de les comunitats, per aprendre, treballar, jugar, crear i d’alguna manera connectar realment. 

Play office (Madrid)


Estudi d’idees que dissenya espais i objectes que fomenten l’aprenentatge a través del joc. Espais per al desenvolupament de la creativitat, la intel·ligència emocional, la psicomotricitat i la convivència. Espais que estimulin habilitats o aficions dels infants com ara la plàstica, la música, la natura o l’esport. 

Mamemi (Saragossa)


Blog de Teresa Benito Magallón, arquitecta de formació. Forma juntament amb Antonio Casas AgenciadeAquitectura. Des del 2011 s’ha centrat amb la creació d’entorns adequats per a l’aprenentatge i el joc. Realitzen tallers d’arquitectura per a petits (Arkilab) i tallers de computació creativa (Makewithcode). Treballen a partir del mètode Montessori i l’enfocament de Reggio Emilia. 

Dezeen


Dezeen és una de les revistes d'arquitectura i disseny més populars i influents del món, guanyadora de nombrosos premis de periodisme i edició. La seva missió és aconseguir una selecció acuradament editada dels millors projectes d'arquitectura, disseny i interiors de tot el món. Dezeen es va posar en marxa a finals de novembre de 2006 i ha crescut ràpidament des de llavors, atraient a més d'1,75 milions de visitants únics cada mes. 

Librarybuildings 


NAPLE (National Authorities on public Libraries in Europe) va decidir realitzar una base de dades Europea presentant els millors nous edificis de biblioteques d’Europa. Gràcies a un acord amb la Royal School of Library and Information Science de Copenhaguen (Dinamarca), la base de dades s’hostatja als seus servidors. La mateixa institució ha desenvolupat el disseny per aquesta base de dades i l’editora, Karen Margrethe Ørnstrup és la responsable del projecte. Inclou descripcions i fotografies de destacades biblioteques europees.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada